July 30 2014 17:03:20 login.png register.png lostpassword.png
Statistik
PPDLMS @Facebook
NKRA

Pautan


Portal Rasmi KPM
WebTV Rasmi KPM
NKRA Pendidikan
Pembiayaan/Pinjaman Kenderaan dan Komputer
Bangsa Membaca Bangsa Berjaya
Multimedia Super Corridor Malaysia
myGOVERNMENT
Jabatan Perkhidmatan Awam
04_mysms
Wikipedia
WikiPedia

Sejarah PPD
Sejarah penubuhan pusat pentadbiran pelajaran daerah bermula pada sekitar tahun 60an. Pejabat Pengelola Sekolah-Sekolah Kebangsaan mula beroperasi pada awal 1960 yang ketika itu merupakan satu-satunya pusat pentadbiran terhadap sekolah-sekolah kebangsaan. Pada masa itu ada di antara Pejabat Pengelola Sekolah Daerah menglangkaui beberapa daerah pentadbiran.Ketika itu, jawatan pegawai pelajaran selaku Ketua Pentadbir Pelajaran Daerah disebut Pegawai Pengelola Sekolah. Beliau dibantu oleh beberapa Pegawai iaitu Penolong Pengelola.

Pada tahun 1982, berlaku penstrukturan semula pejabat pelajaran daerah. Pengstrukturan semula Pejabat Pelajaran Daerah Negeri Perak ketika itu melibatkan perubahan jawatan-jawatan Pejabat Pelajaran Daerah diketuai oleh Pegawai Pendidikan Daerah dibantu oleh seorang Penolong Pegawai Pendidikan (Menengah) dan seorang Penolong Pegawai Pendidikan Daerah (Rendah) serta dua orang Penyelia (Menengah dan Rendah).
Pada tahun 1995, sekali lagi berlaku pengstrukturan semula Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) /Pejabat Pendidikan Bahagian (PPB). Tiga unit diwujudkan untuk membantu dan melicinkan jentera pentadbiran iaitu Unit Pengurusan Sekolah, Unit Pengurusan Akademik, Unit Pengurusan Pembangunan Kemanusiaan dan Khidmat Sokongan. Ekoran daripada itu, Pegawai Pendidikan Daerah dibantu oleh tiga orang Timbalan Pegawai Pendidikan Daerah mengikut unit pengurusan berkenaan. Jawatan Penolong Pegawai Pendidikan Daerah (Rendah) dikekalkan.

Merujuk kepada pekeliling KP (PP) 0051 Jld. 10 (66) bertarikh 23 Jun 2003 yang telah dikeluarkan oleh Bahagian Sumber Manusia. Berdasarkan penstrukturan semula oleh Kementerian Pelajaran Malaysia kepada semua PPB/PPB seluruh negara, PPD Larut, Matang & Selama telah dikategorikan dalam Gred A.

Gambar Kecil : Bangunan Lama PPDLMS, Jalan Stesen, 34000 Taiping, Perak. Telah dijadikan Dewan Arif Budiman.
Log masuk
Nama Pengguna

Kata LaluanBukan ahli?
Klik disini untuk mendaftar.

Lupa kata laluan?
Minta yang baru di sini.
e-Penyata Gaji

Mesej Ringkas
Sila log masuk untuk menghantar mesej ringkas.

27 July 2014

27 July 2014

27 July 2014

27 July 2014

24 July 2014

Pengguna di talian
bullet.gif Pelawat di talian: 1

bullet.gif Ahli di talian: 0

bullet.gif Ahli berdaftar: 4,436
bullet.gif Ahli Baru: Olapolsax